Görüş Bildir
Haberler
"TAMEV" Bir Öğün de Benden

etiket "TAMEV" Bir Öğün de Benden

Cenk Dağcı
15.12.2023 - 19:40

Tamev, açlıkla mücadele ve eğitim için geliştirdiği toplumsal ve bireysel çalışmalarla “Fırsat eşitsizliğine son” mottosu ile hareket eden bir dernek. Bugün, Tamev Derneği Başkanı Nuray Marçak Hanım ile Onedio'ya özel bir röportaj gerçekleştirdik.

İçeriğin Devamı Aşağıda

-Bir öğün de benden projesi nedir, biraz bahseder misiniz?

-Bir öğün de benden projesi nedir, biraz bahseder misiniz?

‘Bir Öğün de Benden’ projemiz çalışmalarımızdan yalnızca biri. Cumhuriyetimizin 100. Yılında yüz bin öğün ile yüz bin ihtiyaç sahibini doyurmayı hedefliyoruz. Bir Öğün de Benden’ projemizle 100 bin kişiye ulaşarak yetersiz beslenmeyi ortadan kaldırmak için bir araya gelip, sıfır açlık hedefinin hâlâ mümkün olduğunu tüm insanlığa hatırlatmak ve açlık konusunda farkındalığı yaratırken ihtiyaç sahiplerine ulaşabilmek en büyük amacımız.

'Bir Öğün de Benden' kampanyası kapsamında, ‘yüz bin öğün’ sıcak yemek dağıtımı için başvurumuz üzerine İstanbul Valiliği 12/07/2023 tarih ve 469021 sayılı olurlarıyla Türkiye genelinde kampanyamızı gerçekleştirmek üzere gerekli izinlerimizi de aldık. Bu açlığı durdurmuyor ancak desteklerimizle 100 bin kişinin karnını doyuracağız.

-Bir öğün de benden projesi hangi gerekçeler ile doğdu?

Dayanışmanın ve yardımlaşmanın tartışılmaz bir payı olduğunun bilinciyle, Corona’da salgından olumsuz etkilenen ailelerimize destek amaçlı başlattığımız dayanışma hareketi, her geçen gün daha da büyüdü. Osmanlı’dan bu yana kültürümüzde zaten imarethane kurumu var, yoksul halka ücretsiz sıcak yemek sunmak çok eski bir Türk geleneği.

Yoksul ailelerden iyi beslenme olanağı bulamayan ihtiyaç sahiplerini hedefleyen bu kampanyamızla; kurulduğumuz günden bu güne ihtiyaç sahiplerine sıcak yemek ulaştırma düşüncesini geliştiren Tamev, 100 bin öğün hedefini tamamlamayı amaçlıyor. Öğünler, anlaşmalı Catering firmaları tarafından TAMEV’in vereceği günlük menüler olarak hazırlanmaktadır. Yine mutfaklardan mobil araçlarla alınıp ihtiyaç olan bölgeye gönderilip TAMEV gönüllüleriyle dağıtımı gerçekleştirilmektedir. Yemeklerin tümü bağışçılarımızın katkılarıyla yapılmaktadır. Hedefimiz 365 gün sıcak yemek dağıtmak.

-Açlık problemi nedir?

-Açlık problemi nedir?

İlk çağlardan bu yana insanlığın en temel sorunu olan açlık, ne yazık ki üçüncü bin yıla yaklaşırken de insanlığı tehdit etmekte, hızla artan dünya nüfusu doğal kaynakların tükenmesine neden olmakta ve bütün teknolojik gelişmelere rağmen açlık tehdidi hâlâ sürmektedir. Açlık bugünü ve geleceği tehdit eden ciddi bir sorundur. Dünya nüfusunun önemli bir kısmı bu sorunla yıllardır karşı karşıyadır. Dünyanın hiç de azımsanmayacak büyük bir kesimi açlık, yoksulluk, sağlıksız koşullar gibi problemlerle karşı karşıyadır.

-Dünya’da (hâlâ) açlık var mı?

Birlemiş Milletler Gıda ve Tarım Organizasyonu’na göre Dünya’da yaşayan her 100 kişiden 12’si yani yaklaşık 1 milyara yakın insan yetersiz beslenme ile karşı karşıya ve bunun büyük bir kesimi de açlık çekmektedir. Yani Dünya'da her gece yaklaşık bir milyar kişinin aç uyuduğuna dikkat çekiliyor.

Bir başka deyişle gelişmekte olan ülkelerde yaşayan her sekiz kişiden biri yaşamını sürdürmek için gerekli asgari gıdaya bile ulaşamıyor.

-Dünya üzerinde açlık çeken kaç kişi var?

Bugün Dünya üzerinde her sekiz insandan biri açlık çekiyor. Yaklaşık 795 milyon çocuk, kadın ve erkek yeterli yiyeceğe ulaşamıyor. Açlık çekenlerin yüzde 98’i gelişmekte olan ülkelerde yaşıyor.

-Her yıl açlıktan kaç kişi ölüyor?

Birleşmiş Milletlere göre şu an dünyanın bir numaralı sağlık sorunu yetersiz beslenme. Dünya Sağlık Örgütüne göre ise yılda yaklaşık 10 milyon bebek 5 yaşına varamadan ne yazık ki açlıktan ölüyor.

-Son olarak ne söylemek istersiniz?

Temel amacımız, insani yardımın daha etkili ve verimli hale getirilerek böylelikle daha fazla muhtaç insana ulaşmak. TAMEV’in hayata geçirdiği tüm projelerin arkasında geniş bir kadro, uzmanlık bilgisi ve deneyimi, ortak akıl ve tüm paydaşların katılımı yatıyor.

Cumhuriyetimizin 100. Yılında “Bir öğün de benden” diyerek kampanyamızı ve katılım maddelerimizi arttırarak destekçilerimizin çoğalması en büyük beklentimiz.

Web

Instagram

Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0